Anja de Rooij zwaait af bij de CED-Groep

Na werkend leven dat startte in 1980, komt mijn pensioen nu echt in zicht. Sinds 2000 ben ik bij de CED-Groep in dienst, na eerdere functies in de jeugdzorg, onderwijs en kinderopvang. Tot enkele jaren geleden was ik manager Jonge Kind/vve. Met het zicht op pensioen werkte ik de laatste jaren als senioradviseur. Dat is meer dan 30 jaar leidinggeven, in diverse functies, bij verschillende werkgevers.

Brede ervaring door afwisselend werk

De focus van het advieswerk lag de eerste jaren vooral op het gebied van vve. Dit breidde zich snel uit naar advisering van gemeentes over onderwijskansen en NPO. Daarnaast bood ik ondersteuning op het gebied van Brede School, later bekend als ikc-vorming. Mijn werk was zeer afwisselend. Zo begeleidde ik jaren met veel plezier de kenniskring Zuid (-Oost) voor OAB-gemeentes. Verder: het opzetten en begeleiden van de Lokale Educatieve Agenda (LEA), werkgroepen vve, gemeentelijke en geharmoniseerde OAB-plannen, gemeentelijke NPO-plannen, gemeentelijke doorgaande taallijnen - 9 maanden - 18/23 jaar, nieuwkomers, zware ve-groepen en ikc-begeleiding.

De CED-Groep werkt landelijk en de opdrachten waren ook echt landelijk. Dat heeft het voordeel, buiten veel reistijd en files, dat je Nederland goed leert kennen met de plaatselijke vraagstukken en mogelijkheden. Er zijn heel veel leuke en interessante gemeenten en leuke mensen in Nederland!

‘Mijn overtuiging is dat de woonplaats van een kind niet mag bepalen welke kansen het krijgt’

- Anja de Rooij

Mijn kennis, ervaring en plezier kwamen samen in mijn werk: het (zeer) jonge kind, zo vroeg mogelijk beginnen en doorzetten, de doorgaande ontwikkeling, onderwijskansen/gelijke kansen, praktijk, beleid en wetenschap, en een geïntegreerde aanpak. Mijn overtuiging is dat de woonplaats van een kind niet mag bepalen welke kansen het krijgt. Overal in Nederland zouden kinderen dezelfde kansen moeten hebben, tegen gelijke kwaliteit en kosten.

Dat laatste is helaas (nog) niet gelukt. Per gemeente bestaan er nog steeds verschillende plaatselijke regelingen voor de jongste kinderen, weliswaar onder een soort 'rijksparaplu'. Daar is nog een wereld te winnen. Een uitdaging voor mijn opvolgers en andere betrokkenen.

Reflectie op een Leven Lang Leren

Het was een leven lang leren en verder ontwikkelen. Terugkijkend is er veel ten goede veranderd. De kinderopvang is in de laatste dertig jaar sterk geprofessionaliseerd. Er vindt steeds meer aansluiting plaats tussen het onderwijs en de opvang, er is een steeds 'breder' geïntegreerder beleid. We begrijpen steeds beter wat werkt. Helaas is de financiering niet altijd structureel, maar vaak nog in de vorm van tijdelijke projecten. Dat staat de voortgang en kwaliteitsverbetering in de weg.

Op deze plaats wil ik mijn contacten bedanken voor de fijne, open en inspirerende samenwerking: de collega’s, onze concullega’s van andere adviesdiensten, de ambtenaren in de gemeentes – met name die in Oost-Brabant en Limburg van 'mijn' kenniskring GOAB Zuid-Oost –, medewerkers van het ministerie van OCW, de toezichthouders van de GGD en Onderwijs, en vele anderen in onderwijs, kinderopvang, bibliotheken, de JGZ, welzijnswerk en meer.

Waar doen we het voor: elk kind verdient de beste kansen, wat vooral betekent DOORGAAN en VOLHOUDEN!

Anja de Rooij - CED-Groep

Meer lezen:

Beleidsondersteuning Gemeenten

Kenniskring Zuid-Oost Nederland

Kenniskring Noord Nederland

x