Groep5 164

Vreedzaam voor gespecialiseerd onderwijs

  • Hoe kunnen we sociale vaardigheden bij leerlingen bevorderen?
  • Is vreedzaam ook geschikt voor het gespecialiseerd onderwijs?

Om van de school een fijne en veilige omgeving te maken, hebben leerlingen specifieke vaardigheden nodig. Wij streven naar de beste kansen voor elk kind en ontwikkelen praktische oplossingen voor burgerschapsvorming. Het programma Vreedzaam sluit naadloos aan op de doelen van de nieuwe wet burgerschapsvorming en ziet de school als een democratische oefenplaats.

Wat is Vreedzaam?

Vreedzaam is een compleet en effectief programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap en helpt scholen een sterke, sociale en democratische gemeenschap te worden. Leerlingen leren niet alleen sociale en communicatieve vaardigheden, maar worden ook gestimuleerd om actief bij te dragen aan hun school en omgeving.

Onze aanpak is samenhangend en doelgericht, met focus op:

  • Een heldere pedagogische schoolcultuur waarin respect en samenwerking centraal staan.
  • Sociale en democratische vorming om leerlingen sociaal vaardig en betrokken te maken.
  • De school als oefenplaats voor democratie, waarin kinderen actief participeren en verantwoordelijkheid nemen.

Vreedzaam voor gespecialiseerd onderwijs

Vreedzame go scholen, met uitzondering van zml-onderwijs, werken met dezelfde mappen als het reguliere basis- en voortgezet onderwijs. De basis van het programma is een lessenserie, die bestaat uit de volgende blokken:

Groepsvorming - We horen bij elkaar
Conflicthantering
- We lossen conflicten zelf op
Communicatie
- We hebben oor voor elkaar
Gevoelens
- We hebben hart voor elkaar
Verantwoordelijkheid
- We dragen allemaal een steentje bij
Diversiteit
- We zijn allemaal anders

Alle vreedzame scholen krijgen toegang tot het besloten deel van de website. Hierin staat per blok alles klaar wat je nodig hebt: lessen voor op het digibord, pictogrammen, illustraties en filmpjes. Daarnaast ontvangt iedere klas een lesmap.

Benieuwd naar de inhoud en de opbouw van de lessen? Bekijk de voorbeeldlessen voor een eerste indruk.

Peuters
voorbeeldles groep Peuters (thema 3 - blok 2)

Basisonderwijs
Groep 1/2, Blok 1
Groep 4, Blok 2
Groep 5, Blok 2
Groep 7, Blok 1

‘Leerlingen leren elkaar kennen, ervaren verschillen en aanvaarden dat van elkaar. Van daaruit leren ze om eigen keuzes te maken en elkaar aan te spreken.’

Joke Meijs - STIP VSO, Utrecht

Vreedzaam voor zml-onderwijs

Voor zml-onderwijs is er een aangepast programma, met veel aandacht voor het pedagogisch klimaat. Deze aandacht is heel belangrijk, omdat dit het gevoel van veiligheid en vertrouwen bij leerlingen vergroot. We hebben de mappen voor het zml-onderwijs recentelijk herzien en met nieuwe inhoud uitgebreid.

Lees meer over Vreedzaam zml

Waarom Vreedzaam?

check

Kinderen krijgen een stem

check

Minder conflicten en ordeverstoringen

check

Betere relaties binnen de groep

check

Meer respect en waardering voor verschillen

Implementatie en begeleiding

Vreedzaam is méér dan een lesmethode. Het is een aanpak waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. Dat vraagt ook om een bepaalde houding van het hele team. Daarom is er een tweejarig invoeringsprogramma om te werken aan een ‘vreedzame’ cultuur in klas en school en aan een doorlopende pedagogische lijn.

Om een school Vreedzaam te maken, start een implementatietraject waarbij een ervaren trainer je begeleidt bij de toepassingen van het programma in de dagelijkse praktijk. Tijdens meerdere trainingssessies wordt het programma helder en gedetailleerd toegelicht, zodat je de principes en werkvormen effectief kunt toepassen afgestemd op de school en de doelgroep.

Is jouw school al Vreedzaam?

Als onderdeel van de recent vernieuwde mappen adviseren we een speciaal ontworpen professionaliseringstraining aan. Deze teamtraining is zowel voor nieuwe als bestaande leerkrachten een uitstekende kans om hun kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Door de mappen in combinatie met de training te gebruiken, benut je de vernieuwingen optimaal en bereik je maximale resultaten.

Gratis e-book: 'Aan de slag met burgerschapsvorming'

In het e-book 'Aan de slag met burgerschapsvorming' willen we je inspireren. Onze kennis en ervaring van ruim 20 jaar delen we graag met je . We schetsen een aantal landelijke ontwikkelingen geven concrete tips en ideeën aan en geven een inkijkje in mooie voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

E-book 'Aan de slag met burgerschapsvorming'

In dit e-book vind je achtergronden, tips en praktijkvoorbeelden van vreedzame scholen
Kitty de Bruin 2

Wil je meer weten over Vreedzaam?

Of overweeg je om zelf vreedzame school te worden? Neem hiervoor contact op met Kitty de Bruin.

x