De wil is er wel. Als bestuurder, schoolleider of docent voel je het als jouw taak om leerlingen de nodige burgerschapscompetenties bij te brengen. Je wilt ze voorbereiden op de toekomstige samenleving, zodat ze er goed in kunnen functioneren. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen in het onderwijs, die maken dat de nodige professionalisering moeilijk te organiseren is. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor advies én ondersteuning door experts in burgerschapsonderwijs. Hoe ziet dat eruit?
Grondige analyse
Stap één: hoe staat jullie burgerschapsonderwijs er nu voor? Met behulp van een scan, vragenlijsten en een grondige analyse van de beleidsdocumenten, onderzoekt de adviseur samen met jullie wat goed gaat en waar nog kansen liggen.
Naar een plan van aanpak
Waar moet jullie burgerschapsonderwijs aan bijdragen in de school? Welke competenties willen jullie bevorderen? De adviseur begeleidt jullie naar een helder plan van aanpak. Dit plan wordt vervolgens voorgelegd aan de vaksecties én aan de leerlingen.
De inhoud bepalen
Welke nieuwe inhoud willen jullie gaan gebruiken? Dat stel je in deze fase vast. Ook denk je na over de vraag: bij welke vakken of activiteiten ga je deze inhoud aanbieden? Als de manier van vormgeven is bedacht, leggen we ook dit voor aan de vaksecties én aan de leerlingen.