De wil is er wel. Als bestuurder, schoolleider of leerkracht voel je het als jouw taak om leerlingen de nodige burgerschapscompetenties bij te brengen. Je wilt ze voorbereiden op de toekomstige samenleving, zodat ze er goed in kunnen functioneren. Tegelijkertijd zijn er grote uitdagingen in het onderwijs, die maken dat de nodige professionalisering moeilijk is te organiseren.
Gelukkig zijn er mogelijkheden voor advies én ondersteuning door experts in burgerschapsonderwijs. Hoe ziet dat eruit?
Grondige analyse
Stap één: hoe staat jullie burgerschapsonderwijs er nu voor? Met behulp van een scan, vragenlijsten en een grondige analyse van de beleidsdocumenten, onderzoekt de adviseur samen met jullie wat goed gaat en waar nog ontwikkelpunten liggen.
Van visie naar beleid
Wat betekent burgerschap voor jullie? Hoe past dat bij de school? Wat wil je leerlingen meegeven? Dit soort vragen liggen ten grondslag aan jullie visie op burgerschap. De adviseur begeleidt jullie naar een heldere schoolvisie en vervolgens naar bijpassend beleid. Je formuleert hoofddoelen en verdiept je in het beschikbare burgerschapsaanbod.
Wetgeving en Inspectiekader
Natuurlijk is het van belang dat jullie beleid naadloos aansluit bij de wetgeving én bij het Inspectiekader. Dit kader vraagt om een doelgerichte, samenhangende en herkenbare werkwijze. Ook is evaluatie een essentieel onderdeel van de aanpak. Dit blijkt in de praktijk voor veel scholen een struikelblok te zijn.