Hoe staat jouw burgerschapsonderwijs ervoor?
De burgerschapsscan bestaat uit ruim 70 vragen, die je beantwoordt met ja of nee. De vragen zijn verdeeld over zes domeinen:
- school als oefenplaats voor democratie
- leerlingenparticipatie
- conflictoplossing
- diversiteit en persoonsvorming
- sociaal gedrag en schoolklimaat
- pedagogisch handelen
Is je antwoord op een vraag ja? Dan betekent dat: we werken eraan. Na het invullen heb je helemaal in beeld welke activiteiten jouw school al onderneemt.
→ Doe de gratis scan
Van A, helemaal naar Z
De exacte aandachtspunten verschillen natuurlijk per school. De scan geeft een mooi overzicht van de activiteiten die een school al onderneemt. ‘Inmiddels hebben we daarnaast een mooi raamwerk ontwikkeld, dat onze adviseurs gebruiken om scholen goed te begeleiden. In het po, maar ook in het vo. Dat begint met een grondige analyse van het onderwijs en het formuleren van een heldere schoolvisie en passend beleid. Hoe passen de doelen bij de wet en het Inspectiekader? En hoe kun je de doelen vervolgens concreet maken? Wat wil je uiteindelijk zien in de klas? En dan ten slotte die zichtbaarheid en het monitoren. Daar is veel aandacht voor, omdat daar nu zoveel uitdagingen liggen. Ze helpen van A, helemaal naar Z.’
Een vliegende start voor goed burgerschapsonderwijs
Er zijn grote uitdagingen in het onderwijs, die maken dat de nodige professionalisering moeilijk te organiseren is. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken?
We ondersteunen je graag:
→ Ondersteuning voor het primair onderwijs
→ Ondersteuning voor het voortgezet onderwijs
Vreedzaam in drie zinnen
Wil je met een programma of methode gaan werken, of ga je zelf ontwikkelen? Dat is één van de vele keuzes die scholen moeten maken. ‘Ik werkte hiervoor in Utrecht, de bakermat van Vreedzaam,’ vertelt Suzanne. ‘De scholen, de wijken, de stad: alles is gebaseerd op Vreedzaam. Ik vind het een prachtig programma, waar ik erg in geloof. Dat de CED-Groep Vreedzaam doorontwikkelt, was een tweede belangrijke motivatie voor mij om ja te zeggen tegen de baan.’