Zo gaat de toekomst eruitzien
Het Segbroek College heeft bijna 200 docenten. 'Het is onbegonnen werk om al die docenten de volledig TVO-training te laten volgen,' vertelt Edwin. 'Daarom hebben we ervoor gekozen om de opgeleide docenten als een soort "taalcoaches" in te zetten, om andere docenten in kleine groepjes op te leiden. We willen ernaartoe dat uiteindelijk alle docenten zich bewust zijn van hun mogelijkheden, maar ook dat zij heel concrete handvatten hebben om taal op te nemen in het ontwerp van de lessen. Je kunt TVO daarvoor zien als een handig gereedschapskistje.' Dit schooljaar krijgen de deelnemers van vorig jaar eerst een opfrisbijeenkomst, zodat zij zich volledig toegerust voelen om de tips zelf in de praktijk te brengen.
Kennis en vaardigheden doorgeven
De volgende stap is om de kennis en vaardigheden door te geven aan de andere collega’s. Bertil: 'Alle collega's onderkennen de taalproblemen. Tegelijkertijd wordt er veel van hen gevraagd, ook op het gebied van professionalisering. Daarom willen we zo veel mogelijk aanhaken bij bestaande werkwijzen. Bij formatief handelen bijvoorbeeld, waar ook al veel aandacht is voor lesvoorbereiding. Op die manier kan het mooi in elkaar schuiven.' Nelleke van der Meer ondersteunt bij de implementatie en zal ook klassenbezoeken uitvoeren.
Wat heeft TVO opgeleverd?
Effecten zijn nog lastig te meten. Ook is TVO nog niet schoolbreed verweven in de didactiek. Toch zien Bertil en Edwin wel verschil in hun klaslokalen. Bertil: 'Ik ben blij met een techniek uit Teach Like a Champion: ‘iedereen schrijft’. Waar ik voorheen met moeite een enkele vinger zag, gingen dankzij deze activerende werkwijze veel vingers vanzelf omhoog. Ik had het net over een taalberg. Met de handvatten die leerlingen krijgen, leren ze die berg te beklimmen. En als dat lukt, kunnen ze genieten van het prachtige uitzicht. Voor docenten is dat het teken dat we op de goede weg zijn.'