Stemmen

Bijzondere Burger - Hoe bereid je jouw leerlingen voor op het deelnemen aan het stemproces?

Bijzondere Burger is een programma waarin jongeren op een leuke en praktische manier leren hoe ze hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen, zowel binnen de school als daarbuiten.

Samen met STRAS/ASVZ heeft de CED-Groep dit programma opgezet, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is speciaal ontwikkeld voor jongeren tussen de 16 tot 18/20 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO).

Hoe bereid je jouw leerlingen in het VSO voor op het deelnemen aan het stemproces?


In navolging van de succesvolle cursus Stoere Stemmer, gericht op deelname aan verkiezingen op en het leren stemmen is nu de cursus Bijzondere Burger ontwikkeld. Deze (bredere) cursus voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking bestaat uit twee elementen:

  • Denk mee, Doe mee. Dit onderdeel is gericht op bewustwording van democratie en burgerschap in de eigen omgeving (groep/school/buurt)
  • Heel Nederland Kiest. In dit onderdeel wordt ingegaan op deelname aan de verkiezingen

Bijzondere Burger heeft een opbouw in vier modules van vier lessen. De eerste module start met invloed op het organiseren van een feest in de groep om uiteindelijk in de vierde module, Stoere Stemmer, te ervaren hoe het is om te stemmen op landelijk niveau. De school als democratische oefenplaats ten top!

Wat maakt Bijzondere Burger bijzonder?


  • Het programma biedt een lespakket over burgerschap en democratie, speciaal ontwikkeld voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB).
  • Het vergroot het democratisch bewustzijn van de doelgroep en stimuleert hun participatie in de samenleving. De leerlingen leren verantwoordelijkheid te nemen, krijgen inzicht in het stemproces, vergroten hun kennis en worden bewuster van hun stemrecht, waardoor ze dit ook vaker gebruiken.
  • Het helpt scholen om een oefenplaats voor democratisch burgerschap te creëren, zoals voorgeschreven in wetsartikel d van de Wet op burgerschapsonderwijs.
  • Het programma voorziet scholen en zorginstellingen van diverse digitale werkvormen, waarmee leerlingen individueel kunnen werken en docenten kunnen differentiëren tijdens de lessen.
  • Het zet in op actieve deelname aan het stemproces door dit stap voor stap uit te leggen en te oefenen in een simulatie. Het duurzame lesmateriaal bevat daarom ook demomaterialen, zoals stemformulieren en stemhokjes.
  • Het programma voldoet aan de landelijke leerlijnen Burgerschap voor VSO.

Bijzondere Burger Digi


De CED-Groep heeft samen met Stras en KO nieuwsgierige interactie het project 'Bijzondere Burger Digi' ontwikkeld. Gebruikers kunnen gratis gebruik maken van de website. Met de oefencasussen kunnen de leerlingen werken, docenten kunnen de oefencasussen via het digibord tonen aan hun klas.

Kijk voor meer informatie op de website 'Bijzondere Burger Digi'
Het ondersteunende lesmateriaal is samengevoegd in een leskist. Informatie over de leskist en hoe deze te bestellen vindt u op de website van Stras

Ook aan de slag met Bijzondere Burger?

Ontdek de mogelijkheden
x